Foruten rik natur, byr Magerøyas friluftsområder på en rekke historiske minnesmerker. Følg stiene opp til Magerøyhausen, og ned til kapellskaget hvor det er funnet spor etter gravrøyser fra vikingtida. Sjøfarende har til alle tider søkt ly rundt øya, men øya er kanskje best kjent for handelsstedet som hadde sin storhetstid på slutten av 1800-tallet.

Utsikt mot syd fra Magerøyhausen

Natur- og kulturliv

Magerøyas vakre natur er lett tilgjengelig for besøkende, og det er gode bade- og fiskemuligheter. I nyere tid er det lagt ned mye arbeid med å rydde stier og rehabilitere kulturlandskapet på øya. Hovedstien går fra Magerøytunet og opp gjennom den ærverdige alléen med eiketrær, ask, bøk, lønn, balsampoppel og hestekastanje. Stien passerer så det gamle fjøset og går videre opp forbi eplehagen, helt til Magerøyhausen på 87 m.o.h. som gir panoramautsikt over Trondheimsleia, Hitra og fastlandet. I nyere tid er det lagt ned mye arbeid med å rydde stier og rehabilitere kulturlandskapet på øya.

IMG_8015-kopi 2.jpg

Det er gode bade- og fiskemuligheter på øya!

IMG_8224.jpg

Beliggenhet

Magerøya ligger i Trondheimsleia ved Gjengstøa, ca. 30 kilometer nordvest for Kyrksæterøra i Hemne, og to timer med bil fra Trondheim. Størrelsen på øya er ca. 670 dekar, og består av beitemarker med villsau/ursau, skog med et rikt dyre- og fugleliv og berg som byr på spennende utsikter

 

Nå kan du se deg omkring på Magerøya og i hovedhuset - på maskinen din. Klikk på knappen under for en virtuell omvisning med 360 graders bilder.

Alléen

Brygga

Magerøya er først og fremst et allment gode. Et hovedformål med brygga som er plassert på kommunal eiendom, og har plass til 10-15 mellomstore båter, er å gjøre øyas friluftsområder tilgjengelig for allmenheten. Brygga er også et bidrag til det lokale båtlivet. Lokalene som befinner seg på kommunens eiendom har toaletter, dusjer og strøm tilgjengelig for besøkende. Mange legger til på brygga for å nyte øyas vakre og varierte natur og for å slappe av/overnatte i båtene sine.

Lokalene som utgjør dagens handelssted, inkludert stabburet, sjåen og det prektige hovedhuset, utgjør historiske vindu som gir et innblikk i øyas fortid. Sjåen er i senere tid omgjort til et museum som forteller om lange tradisjoner med fiskehandel.

IMG_8024.jpg

De øvrige lokalene er også godt bevart, og gir fremdeles en følelse av å ha reist tilbake i tid. De fleste rommene i det staselige hovedhuset er tilgjengelig for besøkende, inkludert det tradisjonsrike bakeriet og gamlebutikken som i tillegg sies å skal ha blitt brukt til å oppbevare fanger.

IMG_8893.jpg